Selecteer een pagina

Veel moeders maken tegenwoordig zelf hun eigen babyvoeding. Maar hoe doen ze dat? Brengt het niet veel gedoe met zich mee? Drie moeders delen hun ervaringen en tips. Volgens hun is zelf babyvoeding maken makkelijk, goedkoop en gezond! 

Wie zijn de moeders?

Tamara (31), woont samen met haar twee zoons Jonas (4 maanden), Aaron (2) en haar man Rick (32) In Hoogvliet. “Ik weet niet of zelf voeding maken gezonder is, maar het is wel goedkoper!”.

Jobien (31) is verloofd met Kevin (33) en moeder van Boris (7 maanden) “Ik maak zelf babyvoeding omdat ik het makkelijk vind.”

Emma: (31) is verloofd met Pascal (34), moeder van Vince (2,5 jaar) en in verwachting van een meisje. “Ik wil zelf goed en gevarieerd eten en dat wil meegeven aan mijn kinderen, daarom maak ik zelf voeding.”

Wat wil je nieuwe moeders vertellen over zelf babyvoeding maken?

Emma: “Ik denk dat er veel misverstanden zijn over dat het veel tijd kost om je eigen babyvoeding te maken. Terwijl je het kan invriezen tot 2-3 maanden en tot 1-2 dagen in de koelkast kan bewaren. Ik heb veel mensen in mijn omgeving die het allemaal maar gedoe vinden, maar het is juist heel makkelijk!”

Tamara: “Gewoon doen, het hoeft niet moeilijk te zijn. Als je het wil gaan doen kook dan dingen die je zelf ook lekker vindt. Er zijn ook veel leuke kinderkookboeken om je te laten inspireren.”

Ik heb veel mensen in mijn omgeving die het allemaal maar gedoe vinden, maar het is juist heel makkelijk!

Waarom maak jij zelf babyvoeding?

Emma: “Ik wil zelf goed en gevarieerd eten en ik wil dat mee geven. Van tevoren had ik daar niet over nagedacht. Tot er babyshowers aan kwamen en er opeens babyhapjes geproefd moesten worden. Pascal had op zijn werk ook geproefd en die had zoveel vieze dingen geproefd. Hij zei: dat gaat ons kind niet eten!”

Tamara: “Ik maak alles zelf. Ik ben niet per se tegen potjes maar het is best wel duur. Je hebt voor je eigen eten toch je groente in huis. Je hebt ook potjes/bakjes waar je het in kan doen. Of het gezonder is weet ik niet. Wij koken graag en eten sowieso niet veel uit de magnetron.”

Jobien: “Omdat wij altijd zelf koken is het gewoon makkelijk. Maar het speelt ook mee dat je niet weet wat fabrikanten in een potje doen, wij eten zelf daarom dus ook niet uit potjes.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Emma: “Opperdepop! Een boekje van de Albert Heijn. Daaruit leerde ik hoe baby’s overal aan moeten wennen en je vooral moet beginnen met één smaak. Alleen banaan of alleen wortel. En dat je het best kan beginnen met iets zoets, dat werkt het best. Het is een handig boek want er staat in wat belangrijk is, wanneer je wat gaat doen etc.”

Jobien: “Natuurlijk het boekje Opperdepop! Daarin vind je ook info over wat wel en niet gezond is voor je baby.”

Tamara: “Opperdepop!”

Zelf babyvoeding maken, waar begin je dan?

Tamara: “Ik gebruik de Phillips Avent Steamer. Dat is een keukenmachine waar je je ingrediënten in doet. Die stoomt bijv. je groente. Als je deze dan draait, hakt ie het meteen voor je fijn. Daarnaast is stomen beter dan koken want zo blijven er meer vitamines over. Ik kreeg hem voor mijn babyshower. Ik ben er echt heel erg blij mee!

Emma: “De eerste keer dat ik hem een hapje gaf en was het eigenlijk niet vloeibaar genoeg. Hij moest er echt van kokhalzen. Toen had ik het geprakt. Maar in het begin moet het uiteindelijk zo glad zijn als melk. Het enige wat je nodig hebt om te beginnen is een staafmixer. Je kunt ook makkelijk voor meerdere keren eten koken. Dat kun je dan heel makkelijk in een ijsblokjeshouder verdelen en invriezen. In het begin gaat het toch vooral om proeven.”

Jobien: “Beginnen met één smaak, bijvoorbeeld broccoli of worteltjes. Je laat hem wennen aan deze smaak. Ook als hij het niet lust, geef je de volgende paar keer gewoon hetzelfde, net zolang tot hij het wel lekker vindt.

Daarnaast is stomen beter dan koken want zo blijven er meer vitamines over.

Wat is het voordeel van zelf babyvoeding koken?

Emma: ”Ik weet niet of het daardoor komt maar Vince eet wel heel veel verschillende dingen. Hij weet dat hij alles moet proeven dus hij stopt wel alles in zijn mond, zelfs maden en sprinkhanen. Het bespaart ook. Nu is dat nooit mijn reden geweest. Maar een potje kost 1 euro zoveel? Een broccoli is 50 cent en je koopt aardappelen voor 1 euro. Daarvan kun je weet ik veel hoeveel porties van maken.”

 

Zelf babyvoeding maken – in het kort

 1. Zelf babyvoeding maken is voor deze moeders veel makkelijker dan vaak gedacht wordt. Je baby kan gewoon mee eten met wat jullie eten.
 2. Je begint met proefhapjes tussen de 4-6 maanden. Dit is vaak één smaak. Daarna kun je dingen gaan combineren en grotere hoeveelheden geven.
 3. Zelf babyvoeding maken is volgens de moeders goedkoper dan voeding uit potjes. Je maakt meerdere porties die je gemakkelijk kunt invriezen.
 4. Als je wil beginnen met zelf babyvoeding maken dan kun je de volgende dingen goed gebruiken
   • Staafmixer is de basis, je kunt ook een Phillips Avent steamer gebruiken voor gestoomd eten
   • In de eerste maanden een ijsblokjes vorm (voor de kleine hapjes) en daarna wat grotere opberg bakjes
   • Het boek Opperdepop van de Albert Heijn
[mashshare]

Welke tips heb jij voor andere moeders als het gaat om het maken van babyvoeding? Deel jouw ervaringen en tips hieronder in de comments.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op reis met baby – 3 moeders delen hun ervaringen

Op reis met baby... Het klinkt als een hele onderneming maar is dat ook zo? Waar houd je rekening mee en hoe bereid je je voor? Wat neem je mee?  Drie moeders delen hun ervaringen over hun vlieg- en autovakanties in Frankrijk, Noorwegen en Spanje. Wie zijn de moeders?...

Mediagebruik bij baby’s en jonge kinderen – 4 moeders delen hun ervaringen

Youtube, televisie, apps, mobiele telefoon en televisie… Mediagebruik bij baby 's en jonge kinderen, je ontkomt er niet aan. Maar wanneer mag je kind op de tablet en hoe lang? Welke dingen moet je hem vooral wel of niet laten doen? Is het gevaarlijk? Vier moeders...
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial