Selecteer een pagina

Borstvoeding is goed voor je kindje maar het brengt ook veel gedoe met zich mee. Overweeg je om te gaan borst voeden? Waar begin je dan aan?  Ga je voeden op verzoek of op tijd? En kun je je erop voorbereiden? Twee moeders delen hun ervaringen over het geven van borstvoeding.

Wie zijn de moeders?

Laura (35) woont samen met Michiel (42) in Rotterdam, hun zoon mink is bijna 6 maanden oud. “Ik voed op verzoek, dan moet je wel heel flexibel zijn en alles nemen zoals het komt.”

Tamara (31), woont samen met haar twee zoons Jonas (4 maanden), Aaron (2) en haar man Rick (32) In Hoogvliet. “Ik voed op tijd. Rust, reinheid en regelmaat passen echt helemaal bij mij.”

 

Voeden op verzoek of op tijd? 

Laura: “Mink is bijna 6 maanden en ik geef borstvoeding tot ik weer ga werken, ik doe aan voeden op verzoek. Dat betekent dat je je kind als hij huilt ook wel echt moet aanleggen. En hij komt echt niet altijd om de 3 uur, soms komt ie om het uur. Als jij je borst niet aanbiedt op het moment dat hij erom vraagt ga je nooit genoeg borstvoeding aanmaken. Je moet dus heel flexibel zijn.”

Tamara: “Ik heb allebei mijn zoons borstvoeding gegeven, Aaron tot 4 maanden en Jonas tot 10 weken, toen droogde het bij mij op. Ik voed op tijd, dat betekent dat je vaste tijden aanhoud voor het voeden afhankelijk van hoe oud je baby is.

Het is nu ‘in’ om te voeden op verzoek, maar ik voed strak op tijd. Omdat ik denk dat als een kindje piept, hij niet altijd honger heeft. Ik heb een cursus gedaan over babytaal (Dunstan Babytaal), daarin leer je die huiltjes herkennen. Vaak als een babytje huilt is hij heel erg moe, van borstvoeding vallen ze wel in slaap. Maar dan betekent niet dat ie honger heeft.

Als ze klein zijn moeten ze om de 3 uur eten dus dat houd ik aan. Dan drinken ook gelijk goed. Als je elke keer na een uurtje al voedt, dan drinken ze elke keer weinig.Als ze ouder worden kan je daar langer tussen doen.

Ik ben heel gestructureerd in veel dingen, daardoor denk ik dat je dat je kinderen ook aanleert. Ook aan voeden op tijd daar raken ze gewend aan.

 Het is nu ‘in’ om te voeden op verzoek, maar ik voed strak op tijd. Omdat ik denk dat als een kindje piept, hij niet altijd honger heeft.

Wat wil je andere moeders vertellen over borstvoeding?

Laura: “Als je gaat borst voeden kun je daar het best relaxt mee omgaan. Als je wil voeden op verzoek dan moet je het op elk moment kunnen aanbieden. Over borstvoeding heb je geen controle. Als je echt van regelmaat bent en niet echt een persoon bent die dingen kan laten gaan zoals ze gaan, dan is ‘voeden op verzoek’ geen goed idee. Voor je het weet zit je de hele dag thuis omdat je bang bent om in het openbaar te voeden. Je moet het bij wijze van spreken oké vinden om je kind borstvoeding te geven in de metro.”

Tamara: “Borstvoeding is fijn, je hebt het altijd bij je, en het is altijd op temperatuur! Het werkt om te voeden op een plek waar het rustig is, vooral als je het nog niet onder de knie hebt. Ga dan lekker apart zitten. Als je het gevoel hebt dat je kindje niet genoeg drinkt, dan kun je ‘op tijd gaan voeden’. Als je dan aan de 3 uur regel houd, dan drinken ze waarschijnlijk wel goed.”

ls je echt van regelmaat bent en niet echt een persoon bent die dingen kan laten gaan zoals ze gaan, dan is voeden op verzoek geen goed idee.

Heb je bewust gekozen voor borstvoeding?

Laura: “Ik heb bewust gekozen om borstvoeding te geven omdat ik overal las dat dat het beste was voor je kindje. En ja, daar heb je ze voor die borsten. Waarom zou je ze dan niet gebruiken? Ik blijf dat doen tot ik weer ga werken, ik zie het niet zitten om te gaan kolven op mijn werk.”

Tamara: “Ja, ik vind borstvoeding het meest fantastische wat er is. Eerst draag je je kindje 9 maanden bij je en daarna mag je het voeden met je eigen lichaam. Het is ook heel praktisch: als ze schreeuwen van de honger kun je ze meteen aanleggen. Nu ik geen borstvoeding meer kan geven sta ik met een schreeuwend kind terwijl ik nog een fles sta te bereiden.”

 

Hoe heb je je voorbereid op borstvoeding?

Laura: “Ik had me niet ingelezen, ik had geen idee waar ik aan begon. Dat had ik eigenlijk wel moeten doen. Na 3 weken had ik het echt zwaar en dacht ik: ‘dit is niets voor mij’, terwijl het eigenlijk wel echt iets voor mij is! Ik ben ook blij dat ik ben doorgegaan.

Tamara: “Ja, ik heb een boek gelezen, De melkfabriek van Sofie van den Ent (van de keuringsdienst van waarde). Dat is een heel leuk boek. Ze heeft veel feiten verzameld en bekende moeders geïnterviewd over borstvoeding. Ik heb mezelf ook voorgenomen me niet te druk te maken. Als het niet lukt is het ook goed.”

 

Borstvoeding verlaat op gang

Laura: “Door complicaties bleef Mink de eerste paar dagen in het ziekenhuis. Ik lag zelf ook in de kreukels dus die eerste week had ik nog niet gekolfd. Daardoor was mijn melkproductie nog niet op gang gekomen. Je leest wel eens dat het dan te laat is. Gelukkig had ik een hele goede kraamhulp. Die heeft mij goed geholpen en zekerheid gegeven dat het goed kwam.

Hoe heb je je borstvoeding toch nog op gang gekregen?

Laura: “Door hard te werken. Elke keer als Mink om melk vroeg bood ik gelijk mijn borst aan. En dan stoppen als je denkt dat hij genoeg heeft. Ik was in het begin dus super onzeker dat ik niet genoeg melk had omdat hij maar bleef huilen. Dan is het fijn als er iemand is, in mijn geval de kraamhulp, die jouw vertrouwen geeft.

 

Borst voeden in het openbaar

Laura: “Ik heb in Nederland nog nooit een opmerking gehad over borstvoeding in het openbaar. In het begin vroeg ik obers op een terras altijd of ik borstvoeding mocht geven. Dat vonden ze prima en zeiden ‘ga maar een beetje beschut of aan de kant zitten’. Maar ze hebben nooit gezegd dat ze het niet wilden hebben.
Nu doe ik het overal. Dat heb ik een beetje meegenomen van mijn vakantie in Barcelona. Daar zijn ze heel makkelijk met voeden in het openbaar.”

Tamara: “Ik heb nooit een opmerking gekregen. En als je het niet wil zien dan kijk je toch de andere kant op. Het is hartstikke natuurlijk. Ik heb overal gevoed, het maakt me niks uit. Ik leg er wel iets overheen, een hydrofiel doek ofzo.”

“Ik ben geen probleem met borstvoeding in het openbaar. En als je het niet wil zien dan kijk je toch de andere kant op. Het is hartstikke natuurlijk. “


Gekste plek waar je borstvoeding hebt gegeven?

Laura: “De rijdende metro in Barcelona is wel de gekste plek waar ik borstvoeding heb gegeven. Dat vond ik wel een beetje stoer.”

Tamara: “In een autozaak, midden in de winkel op zo’n zitje bij de TV. Ik moest wachten op mijn auto, want we hadden een nieuwe. Ze hadden niks door.”

 

Borstvoeding: voeden op tijd of verzoek? In het kort:

  1. Borstvoeding geven is een voordeel want je hebt het altijd bij je en het is altijd op temperatuur. Geen gekloot met flesjes, poeder en heet water.
  2. Je kunt voeden op tijd, dat betekent dat je vaste tijden aanhoudt tussen voedingen door. De voordelen volgens Tamara zijn dat je kindje dan echt goed doordrinkt en daar ook gewend aan raakt.
  3. Je kunt ook voeden op verzoek, dat betekent dat je zodra je kind je er om vraagt jij hem/haar gaat voeden. Het voordeel is dat je heel flexibel om kan gaan met voeden. Maar volgens Laura moet je dan wel de controle los kunnen laten. Je kindje komt wanneer hij komt.
  4. Borstvoeden in het openbaar lijkt in Nederland steeds normaler te worden. Je moet gewoon relaxen en het gewoon doen. Met grote een hydrofiel doek merken de meeste mensen het niet eens.
  5. Als door een verblijf in het ziekenhuis je borstvoeding nog niet op gang is gekomen is het nog niet per se te laat. Laura kreeg goede begeleiding van de kraamhulp. Door hard te werken en haar borst vaak aan te bieden kwam de melkproductie goed op gang.

Welke tips heb jij voor andere moeders als het gaat om borstvoeding? Deel jouw ervaringen en tips hieronder in de comments.

[mashshare]

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Baby slaapt niet – de musthaves voor slapen

Je baby slaapt niet, wat nu... De verschillende moeders stellen we altijd dezelfde vraag: met welk product (wat je hebt gehad of gekocht) ben jij super blij? In dit artikel delen verschillende moeders hun musthaves als het gaat om het rustiger (door)slapen van hun...
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial