Selecteer een pagina

Kim (32) is moeder van Jari (2,5) en Raf (5). Haar zoon Raf is er een van een eeneiige tweeling, zijn broertje Siem overleed met 23 weken. Kim had te maken met TTS, het Tweeling Transfusie Syndroom. Omdat beide baby’s één vruchtzak deelden heeft Kim eerst haar beide zoons voldragen tot 37 weken. Daarna beviel ze van haar gezonde zoon Raf en haar overleden zoon Siem.

Wie is Kim?

Kim (32) is moeder van Jari (2,5) en Raf (5), ze woont samen met haar vriend Arco (34) in Vlissingen. Ze werkt 3 dagen per week als leerkracht voor groep 4. Kim is een echte ‘jongensmoeder’: “Een beetje rouwdouwen en door het bos rauzen, dat ben ik. Ik houd niet van gezeur of gedoe, ik ben duidelijk en laat ze lekker zijn wie ze zijn.”

Zwanger in een grote verbouwing

“Arco en ik wilden graag kinderen. Toen ik stopte met de pil dacht ik eigenlijk dat het lang zou duren voor ik zwanger werd, mijn cyclus was namelijk erg onregelmatig.

In november dat jaar kochten we een nieuw huis… toen nog een bouwval, een echt klushuis. Drie maanden later, midden in de grote verbouwing, kwam ik erachter dat ik al 8 weken zwanger was van een eeneiige tweeling. Heel bijzonder, we waren super blij! Ik heb me de eerste periode van de zwangerschap heel goed gevoeld, op wat misselijkheid na.”

Druk op mijn buik

“Met 21 weken kreeg ik een erge druk op mijn buik. Ik kon niet meer lopen of zitten en wist niet meer hoe ik moest bewegen. Hoewel ik vijf dagen later een afspraak met de gynaecoloog had, voelde het toch niet lekker.
Toen ik de verpleegster aan de telefoon kreeg gaf ze aan ‘me geen zorgen te maken’. Daar nam ik genoegen mee maar achteraf is dat een fout geweest. De dagen erna werd het alleen maar erger maar ik heb niet nog eens gebeld.

Normaliter zou ik alleen zijn gegaan naar de echo maar het voelde niet goed dus heb ik Arco gevraagd om mee te gaan. Toen we aankwamen in het ziekenhuis zagen ze meteen dat het niet goed was. Beide baby’s bleken verbonden te zijn aan een gezamenlijke bloedbaan. Raf gaf al het bloed door aan Siem. Raf zat daardoor in de overlevingsstand en Siem moest al dat bloed zien te verwerken. Je zag ook op de echo dat Siem veel vruchtwater om zich heen had. Het bleek dat we te maken hadden met het Tweeling Transfusie Syndroom (TTS).”

Toen ik de verpleegster aan de telefoon kreeg gaf ze aan ‘me geen zorgen te maken’. Ik denk dat ze niet in mijn dossier had gekeken… Daar nam ik genoegen mee maar achteraf is dat een fout geweest.

Onmogelijke keuze

“We werden direct doorgestuurd naar het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum). Niets doen was geen optie. We kregen daar twee keuzes. We konden ervoor kiezen om de gezamenlijke bloedbaan door te laten laseren met de kans dat beide kindjes het zouden overleven. Of we konden ervoor kiezen de bloedbaan van een van de kindjes door te laseren waarbij we er een moesten opgeven maar de overlevingskans van de andere veel groter was. We kozen voor het het eerste.

Het was heel heftig en we hebben veel gehuild. Maar het moest gebeuren. Ik kon hier niet meer mee door. Dat vruchtwater was enorm, daardoor had ik heel veel pijn. Na 24 uur hoorden we dat Siem was overleden, hij was toen 22,5 week.”

De geboorte

“Omdat ze samen in een vruchtzak zaten heb ik ze beiden gedragen tot ze 37 weken waren. Mensen vragen me wel eens of ik dat een eng vond, dat er een dood en een levend kindje in mijn buik zaten. Toch heb ik dat gevoel nooit gehad, ik vond het juist mooi om ze samen te dragen.

De geboorte was heel dubbel. We wisten in mei al dat Siem overleden was, toen hebben we een heftig rouwproces doorgemaakt. Er was daardoor in september wel veel ruimte voor vreugde nadat Raf goed en gezond geboren werd.”

Mensen vragen me wel eens of ik dat een eng vond, dat er een dood kindje en een levend kindje in mijn buik zaten. Toch heb ik dat gevoel nooit gehad, ik vond het juist mooi om ze samen te dragen.

Het afscheid

We mochten in het ziekenhuis blijven totdat Siem werd opgehaald door de begrafenisondernemer. We hebben toen als gezin afscheid genomen op onze kamer. Daarna is hij meegenomen en gecremeerd. Drie weken later mochten we zijn as ophalen.

We hebben Raf en Siem toen samen op het geboortekaartje gezet. Dit kaartje hangt nog steeds bij Raf op zijn kamer. Raf is nu op zo’n leeftijd dat hij daar af en toe vragen over stelt: “Wie is Siem?”. Ik vind het fijn om er met hem over te praten.

Raf is nu op zo’n leeftijd dat hij daar af en toe vragen over stelt: “Wie is Siem?”. Ik vind het fijn om er met hem over te praten.

5 jaar later

“Als ik terugkijk heb ik een tevreden gevoel. Vooral over hoe we het hebben aangepakt. We hebben op een fijne manier afscheid genomen en het hoorde erbij. Het is ook best een bijzonder verhaal, daar denk ik niet bij na.

We hebben later nog wel een klacht ingediend bij het ziekenhuis waar ik in het begin naartoe had gebeld. Ze hebben daar nu het protocol veranderd: iedereen met klachten bij een eeneiige tweeling wordt direct teruggebeld door de gynaecoloog.”

Wat wil je andere moeders meegeven?

“Ik wil alle moeders meegeven dat als je ergens mee zit je altijd moet bellen. Als je iets voelt laat je vooral niet afwimpelen aan de telefoon. Ga naar het ziekenhuis!

Dat had ik moeten doen en daar baal ik achteraf van. Soms denk ik nog wel eens: ‘Wat als ik wel die vrijdag was gegaan, wat dan?!’. Ik weet niet of ik het had kunnen voorkomen, maar dat is mijn gevoel erbij.

Later, bij mijn derde zoon Jari, heb ik dat anders gedaan. Toen heb ik gewoon aangedrongen als ik me niet goed voelde.”

Wat is het Tweeling Transfusie Syndroom (TTS)?

Bij het Tweeling Transfusie Syndroom  (TTS) delen tweelingen dezelfde placenta en kan er verbinding ontstaan tussen de slagaderen van het ene kind naar de andere. De bloedstroom gaat dan voornamelijk in één richting. Zo ontstaat bij de ene foetus (de donor) een tekort aan bloed en daarmee (omdat hij eerst minder en daarna helemaal niet meer plast) een tekort aan vruchtwater. De andere foetus (de ontvanger) krijgt juist veel bloed en gaat meer plassen, met veel meer vruchtwater als gevolg. Hierdoor groeit de buik van de moeder hard (bron: Tweeling Transfusie Syndroom – Leids Universitair Medisch Centrum).

Meer lezen over het Tweeling Transfusie Syndroom?

  • Lees hier een uitgebreid artikel over het Tweeling Transfusie Syndroom van deskundigen van het Laser Centrum (MJCvG), het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en Ziekenhuis Rijnstate, Arnhem (HAZ).
[mashshare]
Wil jij ook je verhaal delen over TTS? Deel jouw ervaringen en tips hieronder in de comments.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op reis met baby – 3 moeders delen hun ervaringen

Op reis met baby... Het klinkt als een hele onderneming maar is dat ook zo? Waar houd je rekening mee en hoe bereid je je voor? Wat neem je mee?  Drie moeders delen hun ervaringen over hun vlieg- en autovakanties in Frankrijk, Noorwegen en Spanje. Wie zijn de moeders?...
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial