Selecteer een pagina
Elke moeder moet zichzelf de vraag een keer stellen… ga ik thuis bevallen of in het ziekenhuis bevallen? In dit artikel delen twee moeders hun ervaring over hun bevalling thuis, terwijl beide moeders eigenlijk hadden gepland om in het ziekenhuis te bevallen.

Wie zijn de moeders?

Emma (31) is verloofd met Pascal (34), moeder van Vince (2,5 jaar) en in verwachting van een meisje. “Hoewel ik had gepland om in het ziekenhuis te bevallen, ging de bevalling zo snel dat ik thuis moest bevallen. Voor mijn tweede plan ik nu de thuisbevalling.”

Wendy (34) heeft samen met Dominic (34) twee zoons: Tygo van 3,5 en Liam van 10 maanden. “De eerste keer ben ik in het ziekenhuis bevallen, de tweede keer thuis bevallen. Achteraf zou ik altijd kiezen voor thuis bevallen!”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Emma: “Wij hadden besloten om in het ziekenhuis te bevallen. Als er iets is moet je toch naar het ziekenhuis en kun je ook pijnstilling kan krijgen. Het idee van een thuisbevalling gaf ons ook het idee van ‘troep in huis’.

We hadden netjes een ‘bevallingsplan’ gemaakt en erin gezet dat ik in principe geen medicatie wilde en dat er niet zomaar dingen gedaan mochten. Bijvoorbeeld een medische ingreep als inknippen.”

Wendy: “Bij de eerste wilde ik per se in het ziekenhuis bevallen omdat ik het best wel eng vond. Ik wist niet wat me te wachten stond en vond het een fijn idee dat als er iets met mij of mijn kind was ik in een veilige zou omgeving zijn.”

Wendy: de eerste in het ziekenhuis, de tweede thuis…

Wendy: “Ik was best lang in het ziekenhuis, ik werd om 05:00 opgenomen en onze zoon is om 20:00 geboren, die nacht daarna zijn we ook nog gebleven.
Ik vond het allemaal heel klinisch, ze helpen je wel goed tijdens de bevalling maar het is zo onpersoonlijk. Omdat ik er wat lang was er ook een wisseling van de wacht en kreeg ik een andere verloskundige.

Tussendoor kreeg ik een Pethidine prik om te ontspannen. Daardoor ben ik hele stukken tijdens de bevalling kwijtgeraakt. Het was dus ook niet fijn en had achteraf niet gehoeven.

Toen Tygo eenmaal geboren was, werd hij aan ons overgedragen en lieten ze ons eigenlijk aan ons lot over. Er werd me bijvoorbeeld niet verteld hoe ik om moest gaan met borstvoeding terwijl Tygo maar bleef huilen. Ik voelde me verloren en de steek gelaten. Ik kreeg ook het gevoel dat ze ons zo snel mogelijk weer weg wilde hebben.”

Toen Tygo in het ziekenhuis eenmaal geboren was, werd hij aan ons overgedragen en lieten ze ons eigenlijk aan ons lot over.

De tweede keer liep het anders

Wendy: “De tweede keer is het anders gelopen, het ging allemaal veel sneller dan bij de eerste. In had van andere moeders gehoord dat het heel fijn was om in je eigen omgeving te bevallen maar we hadden toch weer gepland om naar het ziekenhuis te gaan.

Maar het ging zo snel dat er geen keuze meer was. Toen de verloskundige kwam had ik 7 cm ontsluiting.

Ik was zo blij dat ik die auto niet meer in hoefde, dan had ik me in allerlei bochten moet wringen om de pijn op de vangen. Ik had er ook vertrouwen in, laten we dit gewoon doen!

Na de bevalling heeft de kraamhulp ons alles uitgelegd. Ze heeft ons alleen gelaten als gezinnetje en er was aandacht voor huid op huidcontact met de vader. Ons kind mocht in zijn eigen wiegje, iedereen nam de tijd.”

Emma: de eerste keer… ongepland thuis bevallen

Emma: “We hadden alles gepland, maar toen… Het begon om 00:00. Ik dacht dat ik moest plassen dus ging ik  uit bed en toen bleken mijn vliezen gebroken. Ik kreeg direct weeën dus ik ging douchen. Je moet een uur lang om de 3 minuten weeën en dan mag je de verloskundige bellen. Pascal belde direct na dat uur…

Toen de verloskundige aankwam waren de weeën al zo heftig dat ik me niet kon inbeelden nog 10 uur zo door te gaan zonder pijnstilling. Ik bleek al volledige ontsluiting te hebben… Ik weet nog dat ze zei: ‘We gaan het hier gezellig maken en we gaan beginnen!’ Ze heeft ons de keuze niet gegeven om naar het ziekenhuis te gaan… het werd thuis bevallen.

Ik weet nog dat ze zei… ‘We gaan het hier gezellig maken en we gaan beginnen!’ Ze heeft ons de keuze niet gegeven om naar het ziekenhuis te gaan.” 


Thuis krijg je langer de tijd dan in het ziekenhuis

Emma: “De verloskundige zei dat als ik aandrang voelde, ik mee mocht persen. Terwijl ze dat zei liep ze de deur uit om kruiken te halen. Ik dacht toen ‘wat als ik nu een aandrang krijg en ik moet persen en het komt eruit?!’. Natuurlijk het liep niet zo’n vaart.

Ik heb wel twee uur geperst. In het ziekenhuis laten ze je niet zo lang doorgaan. Na een half uur gaan ze je helpen. Dan gaan ze knippen of een pomp gebruiken. Mijn verloskundige heeft ons in de gaten gehouden, zolang het met mij en de baby goed ging was het goed.

Na twee uur gaf ze aan dat het toch wel echt moest gaan gebeuren, anders moesten we alsnog naar het ziekenhuis. Op de een of andere manier kwam er toen een kracht in me vrij en is Vince snel geboren.”

Ik heb wel twee uur geperst. In het ziekenhuis laten ze je niet zo lang doorgaan. Dan gaan ze knippen of een pomp gebruiken.


Thuis bevallen… Hoe kijken jullie erop terug?

Emma: “Terugkijkend is het een hele mooie ervaring, Pascal vindt dat ook. Toen Vince er was heeft hij heel lang bij me gelegen en hadden we alle tijd. Ik wilde graag de navelstreng uit laten kloppen. Dat is gebeurd.

Ik ben onder mijn eigen douche gegaan, toen ik terugkwam was de kamer opgeruimd en het bed opgemaakt. Pascal en Vince hebben samen geslapen in bed toen ik aan het douchen was. In het ziekenhuis was het nooit zo geweest. Dan hadden we naar huis gemoeten.

Toen konden wij met zijn drieën terug naar bed. Na een tijdje was iedereen weg en konden wij genieten van het feit dat wij een gezin waren. En we hoefden nergens meer heen. We hadden niemand gebeld, niemand wist het nog…”

Wendy: “Voortaan zou ik het altijd thuis doen, echt wel. Als het zo gaat als de laatste keer dan kunnen er nog wel wat baby’s bij! In een ziekenhuis voel je je meer een gast, in vreemde kamer, in vreemd bed, met allemaal mensen om je heen die naar binnen en buiten lopen.
Als je thuis bevalt is dat je eigen vertrouwde omgeving, er is een verloskundige die zich helemaal op jou richt. Geen dienst die wisselt. Uiteindelijk voelde ik me thuis zelfs veiliger dan in het ziekenhuis.”

De volgende keer?

Emma: “Omdat we het zo fijn hebben ervaren kiezen we nu voor thuis bevallen.

Afgelopen week kwam de verloskundige langs. We hebben de bevalling voorbereid en doorgesproken wat we moeten doen als zij er nog niet is en het kindje heel snel komt. Het is een geruststelling dat dit geen probleem is. Als het kindje zo snel komt gaat het meestal ook heel soepel. Het enige wat we hoeven te doen is haar warm te houden tot de verloskundige er is.

Ik ben nu voorbereid dus doe ik matrasbeschermers over het hele bed. De vorige keer had ze alleen aan mijn kant gelegd… maar ik ben aan Pascal zijn kant bevallen. Jammer voor hem, maar hij moet er ook twee weken op liggen zweten haha!”

Afgelopen week kwam de verloskundige langs. We hebben de bevalling voorbereid en doorgesproken wat we moeten doen als zij er nog niet is en het kindje heel snel komt.


Thuis bevallen, ga ik het doen? – in het kort

  • Hoewel je soms plant om in het ziekenhuis te bevallen, heb je soms geen keuze, het wordt thuis bevallen. Dit overkwam Emma en Wendy allebei. Er was gewoonweg geen tijd meer om naar het ziekenhuis te gaan.
  • Beide moeders hebben thuis bevallen als heel positief ervaren. De eigen vertrouwde omgeving en de aandacht van de verloskundige geeft een veilig gevoel. Voor Wendy voelde het zelfs veiliger dan bevallen in het ziekenhuis.
  • Emma ervaarde dat zij echt de tijd had tijdens de thuis bevalling. Waar ze in het ziekenhuis je al na een half uur persen ‘gaan helpen’ (inknippen of pomp gebruiken) kon Emma 2 uur door persen. Haar zoon is toen zonder hulp ter wereld gekomen.
  • Beide moeders kiezen er in het vervolg zeker voor om weer thuis te bevallen. Emma bereid zich ‘as we speak’ voor op haar tweede thuisbevalling van een dochter.


Waar heb jij voor gekozen? Een thuis bevalling of een bevalling in het ziekenhuis? Deel je ervaring onder in de comments.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op reis met baby – 3 moeders delen hun ervaringen

Op reis met baby... Het klinkt als een hele onderneming maar is dat ook zo? Waar houd je rekening mee en hoe bereid je je voor? Wat neem je mee?  Drie moeders delen hun ervaringen over hun vlieg- en autovakanties in Frankrijk, Noorwegen en Spanje. Wie zijn de moeders?...
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial