Selecteer een pagina
Youtube, televisie, apps, mobiele telefoon en televisie… Mediagebruik bij baby ‘s en jonge kinderen, je ontkomt er niet aan. Maar wanneer mag je kind op de tablet en hoe lang? Welke dingen moet je hem vooral wel of niet laten doen? Is het gevaarlijk? Vier moeders delen hoe zij omgaan met mediagebruik bij baby ’s en jonge kinderen.


Wie zijn de moeders?

Leonie (31) woont met haar vriend Gert-Jan en hun dochters Merte (2) en Jiske (9 weken) in Berkel en Rodenrijs . “Ik heb strakke afspraken over mediagebruik.”

Carola (37) woont in Vlissingen met haar man Persijn (37) en haar dochters Femke (1) en 4 Lotte (4). “Ik ben makkelijk met mediagebruik, tussen de 15 minuten en 2 uur.”

Tamara (31), woont samen met haar twee zoons Jonas (4 maanden), Aaron (2) en haar man Rick (32) In Den Haag. “Ik voed mijn kinderen het liefst op zonder schermen.”

Kim (30) heeft samen met Rick (31) een zoon Dylan (8 maanden) en een dochter Ashley (4), ze wonen in Rotterdam. “Ik ben veel meer van de balans, veel buiten in de zomer en in de winter iets meer TV.”


Hoe ga jij om met mediagebruik bij baby ‘s en jonge kinderen?

Tamara: “Ik vind het belangrijk dat kinderen zelf kunnen spelen, dus weinig TV en tablet. Ik merk ook dat als we het vaker aanbieden de kleine het ook steeds vaker wil.”

Leonie: “Je ontkomt niet aan mediagebruik bij baby’s en jonge kinderen. Wij zijn er als volwassenen ook mee bezig en mijn oudste dochter (2) ziet dat ook. Ik vind dat je het haar niet kan verbieden. We hebben ook een code op de iPad, dus ze kan er niet zelf mee aan de slag. Ze vraagt het ook netjes als ze op de Ipad wil. Soms maakt ze stennis, maar ik probeer daar niet in mee te gaan.”

Kim: “Mijn dochter zit niet zoveel op de tablet of de telefoon. Ze speelt ook geen spelletjes op de tablet. Ik vind het belangrijk dat ze veel zelf spelen, vooral met het mooie weer. In de winter zijn we meer binnen en doen we iets meer televisie.”

Carola: “Ik ben daar niet zo moeilijk mee, ik vind het gebruik van media wel handig. Als het maar niet te veel is en we goed in de gaten houden of ze geen rare filmpjes kijkt.”

 

Wat doet jouw kindje op media?

Leonie: “Af en toe pakt ze mijn telefoon en dat kijkt je naar mijn foto’s of filmpjes van zichzelf. Op youtube kijkt ze liedjes, de dag erna zingt ze die dan continu. Gelukkig luistert ze goed. Als ik zeg ‘nu is de telefoon weer van mama’ luistert ze.”

Kim: “Mijn dochter mag alleen op Netflix op de telefoon als ik erbij zit. Daar heeft ze een kidsaccount. Ze kijkt ook wel eens een filmpje op iemands telefoon.”

Carola: “Mijn dochter kijkt vooral filmpjes. Van youtube leert ze veel. Ze kan inmiddels tot 20 tellen in het Engels. Maar ik houd in de gaten dat ze geen rare filmpjes gaat kijken. Ik hoorde van een vriendin dat er soms hele rare filmpjes zijn. Bijvoorbeeld dat Spiderman en Elsa wel heel intiem aan het flirten zijn in een filmpje. Of dat een filmpje begint met Peppa Big en eindigt met afgehakte ledenmaten. Of prinsessenfilmpjes waarin de prinsessen de kinderen zeggen dat ze iets heel gevaarlijks moeten doen, zoals het gas aanzetten.

Ik hoorde van een vriendin dat er soms hele rare filmpjes zijn. Bijvoorbeeld dat Spiderman en Elsa wel heel intiem aan het flirten zijn in een filmpje. Of dat een filmpje begint met Peppa Big en eindigt met afgehakte ledenmaten.

Hoeveel tijd brengt jouw kind door op media?

Leonie: “Daar zijn we heel strak in. Merte kijkt 15 minuten TV per dag en mag 20 minuten op de Ipad.”

Carola: “Ik ben daar wel flexibel in. Tussen de 15 minuten en de 2 uur. TV een uurtje en op de Ipad ook uurtje. Soms hele dag niet, soms wat meer.”

Tamara: “Af en toe 30 minuten TV aan het eind van de dag, niks op mobiel of tablet. Hij mag alleen 1 x in de twee weken bij opa even op zijn mobiel.

 

De tablet is soms wel handig voor mama en papa

Carola: “De Ipad is een lifesaver, dat mag ze niet zo vaak. Als het nodig is geef ik die Ipad en dan is ze stil.”

Leonie: “Merte mag alleen op de Ipad als ik aan het koken ben. Dat weet ze ook. Dat is voor mij ook fijn, dan is ze lekker rustig. Daarnaast kijkt ze nooit televisie behalve voor het slapen gaan. Dat is voor ons ook fijn want dan kunnen wij even de tafel afruimen.”

Tamara: “Vooral als ze niet lekker zijn of moe zijn is het wel fantastisch dat er media is. Na het avondeten is Aaron supermoe en dan wordt hij van een filmpje kijken heel rustig/.”

Merte mag alleen op de Ipad als ik aan het koken ben. Dat weet ze ook. Dat is voor mij ook fijn, dan is ze lekker rustig.

 

Vaste tijden en regels zijn het belangrijkst

Leonie: “Vaste tijden en regels vind ik belangrijk, dan weet mijn dochter waar ze aan toe is. Zolang ik duidelijke regels handhaaf gaat het goed.”

Tamara: “Eerst deden wij de tv aan voor we gingen eten. Als we de TV dan uit deden ging Aaron helemaal uit zijn stekker. Wij merkten toen wel dat we het niet teveel moesten doen, anders wil hij alleen maar meer. We hebben toen hele duidelijke regels ingesteld: alleen na het eten TV kijken. Let op: je moet dan wel je woord houden!

Toen we die regels gingen inbrengen we hebben we wel een week een jengelend kind gehad. Toen werd hij rustiger. Na een paar dagen ging hij het toch weer proberen en boos worden. Dan is het gewoon een kwestie van volhouden. Nu is er niets meer aan de hand”.

Eerst deden wij de tv aan voor we gingen eten. Als we de TV dan uit deden ging Aaron helemaal uit zijn stekker.

Technologisch speelgoed

Carola: “Ik gebruik wel technologisch speelgoed. Lotte is nu 4, we hebben voor haar een kindercamera gekocht waar ze foto’s mee kan te maken. Ze vind het ook heel leuk om gekke gezichtjes te doen op Snapchat.

Kim: “Wij gebruiken de Tiptoi.  Dat is een pratende pen die kinderen vervolgens in allerlei spellen kunnen gebruiken. Je hebt er spellen en boekjes van. Die pen koop je eenmalig, je kunt dan verschillende spellen en boeken downloaden en die uploaden naar die pen.
Ze heeft bijv. een boek dat gaat over de boerderij. Daar kunnen ze dan dingen leren door voor meer informatie op een dier te klikken. Of een zoekspelletje doen, dat ze dan op dieren tippen met die pen.”

Mediagebruik bij baby ‘s en jonge kinderen in het kort

  1. Elke moeder heeft haar eigen stijl als het gaat om mediagebruik bij baby ‘s of jonge kinderen. Alle moeders geven aan wel veel voordeel te hebben bij vaste afspraken en duidelijke regels over het gebruik ervan.
  2. Zet altijd een code op de tablet of mobiele telefoon, zo heb je zelf de controle over het mediagebruik van jouw kind en moet hij/zij met jou overleggen voordat ze er gebruik van maken.
  3. Als je media vaak aanbiedt dan gaat je kindje er vaker om vragen. Stel duidelijke regels over wanneer en hoelang je kindje gebruik mag maken van bijv. een Ipad of de TV. Zorg dan wel dat je je aan je woord houdt.
  4. Naast media bestaat er ook technologisch speelgoed wat goed is voor de ontwikkeling van je kindje. Denk aan een camera die Carola gaf aan haar dochter en de Tiptoi die Kim gebruikt met naar zoon.
  5. Houd het mediagebruik bij baby ‘s en kinderen wel in de gaten. Sommige filmpjes op Youtube zijn niet altijd wat ze lijken. Soms schijnen er aanstootgevende beelden te zijn.

Meer lezen over mediagebruik bij baby’s en jonge kinderen? 

[mashshare]

Welke tips heb jij voor andere moeders als het gaat om mediagebruik bij baby ‘s en jonge kinderen? Deel jouw ervaringen en tips hieronder in de comments.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Baby slaapt niet – de musthaves voor slapen

Je baby slaapt niet, wat nu... De verschillende moeders stellen we altijd dezelfde vraag: met welk product (wat je hebt gehad of gekocht) ben jij super blij? In dit artikel delen verschillende moeders hun musthaves als het gaat om het rustiger (door)slapen van hun...
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial