Selecteer een pagina

Je baby wil niet slapen, hoe ga je daarmee om en kun je hier iets aan doen? In dit artikel delen drie moeders (en soms ook de vaders) hun tips en ervaringen met hun eigen kindje.

Wie zijn de moeders?

Jobien (31) is verloofd met Kevin (33) en moeder van Boris (7 maanden). Ze werkt 4 dagen per week als creatief in Rotterdam. “Ik ben geen expert op mijn eigen kind en zal dat denk ik ook nooit worden. Ik probeer elke dag te nemen zoals ie komt.”

Emma (30) is verloofd met Pascal (34), moeder van Vince (2,5 jaar) en in verwachting van een meisje. Emma werkt 3 dagen in de week als projectmanager in Den Haag. “Als moeder was ik in het begin heel onzeker over of ik het wel goed deed. Nu naar 2,5 jaar ben ik eigenlijk wel een relaxte moeder. Als wij relaxt zijn is Vince dat ook.”

Sylvia (34) en Jeffrey (34) wonen samen met hun dochter Zoë (6,5 maand) in Rotterdam. Sylvia is arbeidsongeschikt door een zware operatie aan haar rug, daar heeft ze nog steeds veel last van en daardoor kan zij niet werken. “Wij zijn super goede ouders!” grapt Jeffrey. Sylvia onderbreekt hem: “Jeffrey is heel relaxt, ik heb het gevoel dat hij zich nooit druk maakt. Ik ben soms wel van ‘shit, shit, shit!’ en zoek veel op google.”

 

Je baby wil niet slapen… Wat zou je nieuwe ouders willen vertellen?

Jobien: “Elke week is het anders. De ene week denk je ‘we hebben het door’ de week erna is werkt je hele aanpak niet meer. Je moet gewoon op een gegeven moment accepteren dat het zo is en daar je leven een beetje op inrichten. Iedereen vertelt iets heel anders, het verschilt van kind tot kind.”

Kevin: “Pak zelf alle slaap die je pakken kan! Wissel elkaar af zodat je af en toe zelf even kan slapen”.

Emma: “Ik zou willen meegeven dat je niet moet denken dat je kindje vanaf 3 maanden hele nachten doorslaapt. Dat het zelfs niet normaal is als een kind binnen een jaar doorslaapt. Dat dat normaal is en niet erg. Vince is tot 2 jaar iedere nacht wel een keer wakker geweest. Bij hem hielp het om hem eruit te halen te troosten. Ik denk dat dat komt omdat we hem dat zelf hebben aangeleerd.”

Sylvia: “Een hele tijd sliep Zoë erg slecht. Ik heb het hele internet afgezocht. Vaak vond ik veel informatie over het houden een avondritueel met hetzelfde boekje en muziekje. Maar nergens stond: ligt ze misschien niet te koud of te warm? Dat was uiteindelijk de oorzaak.”

Ik zou willen meegeven dat je niet moet denken dat je kindje vanaf 3 maanden hele nachten doorslaapt. Dat het zelfs niet normaal is als een kind binnen een jaar doorslaapt. 

Mijn baby wil niet slapen op zijn rug maar op zijn buik! 

Emma: “Vince is een echte buikslaper, al vanaf kleins af aan, net als zijn vader. Ik heb me daar nooit echt druk om gemaakt omdat ik zag dat hij zijn hoofdje gewoon goed kon optillen.”

Jobien: “Boris ging op zijn buik slapen toen hij 5 maanden was. Ik vond dat eerst heel eng omdat je natuurlijk veel hoort over ‘wiegendood’. Ik heb het hele internet afgezocht naar informatie. Er was alleen niks over te vinden, heel raar is dat.

Inmiddels ben ik eraan gewend. In het begin gingen we Boris elke keer terugdraaien, maar hij draaide binnen een minuut gewoon weer op zijn buik. Er is gewoon niet tegenop te boksen. Wij hebben toen een matje gekochte van Aerosleep. Dat is een matrasbeschermer waardoor je baby ook kan doorademen als hij met z’n gezicht in het matras ligt. Maar waarschijnlijk heeft ie dat helemaal niet nodig haha!”

Een slaapmatje, ook al denk je dat hij het niet nodig heeft? 

Jobien: “Ja, ik zou het nog steeds kopen. Het geeft ons rust. We hebben dit matje ook voor het campingbedje kocht. We hebben voor het slapen ook nog een matje dat je onder het matras legt dat beweging detecteert. Die kun je gratis krijgen bij je verzekering. Als hij Boris dan een tijdje niet beweegt dan gaat het alarm af. Hij is een keer af gegaan, maar toen was Boris ervan afgerold haha!”

 

Borstvoeding en slapen

Sylvia: “Als je borstvoeding geeft moet je ook opletten met slapen. Na het drinken moeten baby’s blijkbaar een boertje laten. De kraamhulp had gezegd dat dat niet nodig was omdat ze met borstvoeding minder lucht binnen krijgen. Dat deden we dus te weinig. Direct na de voeding probeerden haar even te laten boeren, als het dan niet lukte dan stopten we. Zoë was hierdoor heel onrustig en sliep niet. Ze maakte een soort ‘ehhh-geluid’. Ze noemen dat ook wel het krakende deur geluid.

Je moet ook niet doorslaan *lacht*. Op een gegeven moment was ik zo gefixeerd dat Zoë een boer moest laten, dat ik soms anderhalf uur met haar liep te schudden om haar te laten boeren, terwijl ze dan gewoon moe was. Het geluid dat baby’s maken als ze willen slapen of een boer moeten laten lijkt namelijk heel erg op elkaar.”

 

Van co-sleepen naar alleen slapen

Sylvia: “Soms wordt het allemaal even teveel als je baby slecht slaapt. Ik had een co-sleeper vlak naast mijn bed staan maar ik trok het na een paar maanden niet meer. Ze maakte namelijk veel kreungeluiden. Jeffrey heeft toen besloten dat we  haar naar haar eigen kamer deden. Dat vond ik wel vervelend.

Ik had ergens gelezen dat als je baby wakker wordt hij/zij zo dicht mogelijk bij je wil zijn. Daarom had ik kleine hydrofiel doekjes gekocht, van die kleine van 30 bij 30 cm. Die deed ik dan een paar dagen in mijn BH zodat mijn lichaamsgeur in de doekjes trok. Let op: je moet ze wel echt een paar dagen in je BH doen en af en toe omdraaien!

Die doekjes legde ik naast haar als ze ging slapen. Zodra ze wakker wordt legt Zoë dat doekje op haar gezicht (zie foto’s). De eerste keer was ik daar heel erg van geschrokken, maar toen realiseerde ik me dat ze het doekje zelf op haar gezicht had gelegd.

Het is ook heel handig om doekjes met een print te nemen. Dan weet je wat haar gewone doekjes zijn en wat haar geurdoekjes zijn. Zodat je ze niet per ongeluk wast en daarna weer 4 dagen in je BH moet doen.

Nu met bijna 6 maanden leg ik ze nog steeds in haar bedje, alleen hoef ik ze niet meer in mijn bh te stoppen. Maar ze vindt het heel fijn. Als ze wakker wordt is ze er ook mee aan het spelen.”

 

Help, mijn baby wil niet slapen, in het kort:

  1. Dat je baby de eerste periode maanden minder goed slaapt is normaal. Je kunt dit maar beter snel accepteren, dat maakt het allemaal een stuk makkelijker.
  2. Baby wil niet slapen? Het zou kunnen dat je baby-tje te warm of te koud ligt.
  3. Als je borstvoeding geeft en je baby-tje in bed ligt te kreunen moet zij/hij misschien toch boeren (ook al heeft de verloskundige gezegd dat dit niet nodig is).
  4. Als je baby een echte buikslaper is, is dat soms spannend. Elke moeder gaat daar anders mee om. Sommigen gebruiken handige spullen om de baby in de gaten te houden. Dat kan een slaapmatje zijn, maar ook een babyfoon met camera en geluid.
  5. Als je je baby zelfstandig wil laten slapen kun je een kleine hydrofieldoek in je BH doen tot dat deze naar jou gaat ruiken. Dan heeft je baby toch nog jouw geur in de buurt.

[mashshare]

Welke tips heb jij voor andere moeders als het gaat om slapen?Deel jouw ervaringen en tips hieronder in een reactie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Baby slaapt niet – de musthaves voor slapen

Je baby slaapt niet, wat nu... De verschillende moeders stellen we altijd dezelfde vraag: met welk product (wat je hebt gehad of gekocht) ben jij super blij? In dit artikel delen verschillende moeders hun musthaves als het gaat om het rustiger (door)slapen van hun...

Mijn baby wil niet slapen – 3 moeders delen hun tips en ervaringen

Je baby wil niet slapen, hoe ga je daarmee om en kun je hier iets aan doen? In dit artikel delen drie moeders (en soms ook de vaders) hun tips en ervaringen met hun eigen kindje. Wie zijn de moeders? Jobien (31) is verloofd met Kevin (33) en moeder van Boris (7...

Het slaapritme van je baby – 3 moeders delen hun ervaringen en tips

Slapen is goed voor je baby maar het is ook goed voor jou! Wist je bijvoorbeeld dat je het slaapritme van je baby kan ondersteunen? In dit artikel delen drie moeders hun uitdagingen en tips over slaapritmes en het 'in slaap trainen' van hun baby. Waarom zijn jullie je...
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial